Are you the publisher? Claim this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

(W)ord! Ett umgänge i ordens och språkets värld.Fördjupning och lättsamheter som det går att bokstavera. Även bildspråk, med en hel del gatufoto.

older | 1 | (Page 2)

 • 08/13/14--02:43: Igång igen.
 • Idag är det slut på ledigheten. Det vill säga den från bloggen. För exakt en månad sedan la jag ut det senaste inlägget, det som också blev det sista för årets #blogg100. Nu snart höst. Nya utmaningar helt enkelt.

  Det blev sammanlagt 135 dagar i rad som jag publicerade inlägg varje dag, sammanlagt betydligt fler inlägg, eftersom jag vissa dagar skrev mer än ett. 

  Fotoutställning lördag
  Just nu är det mycket foto, redan på lördag är det dags för Planket Göteborg, där jag är en av de många foto-utställarna. Ska bli roligt, bland annat eftersom det är första gången och jag inte har en aning om hur det kommer att se ut. En första smak av mina bilder får du här.
  Patterns - London april 2014

 • 08/13/14--21:43: Strandliv på kanten.
 • Beachy style. Vet. Att det är utrikiska. Men passade ändå när jag taggade bilder på instagram, speciella för just denna varma sommar. Här ser du några av dem.

  An eyeful
  Rocky thoughtfullness

  Lunch portrait
  Out of love  Me and mom
  Up at end of dock 
  The pink skirt

  Computer Holiday


 • 08/15/14--00:02: Mer morr i ord.
 • Fredag. Första arbetsveckan efter semestern. Kräver eftertanke. Eller bara slapphet? Lite fredagslättsamheter kanske passar bäst.

  Morra. Mamma hund skäller nästan, på ostens kvalster. Eller?

  Mord. Fall för Barnaby, fast under mikroskopet, nära osten. Bokstavligt talat.

  Morän. Fortfarande mammas favoritplats, där utmed sandåsen.


 • 08/15/14--02:36: Kom och se: Planket.
 • Lördag 16 augusti, 12.00-18.00.
  "Be there or be square!"
  Och ytterligare ett smakprov på mina bilder
  Water walk 01, Berlin juni 2014


 • 08/15/14--23:00: Idag: Planket.
 • Idag är det utställningsdag. Planket Göteborg är en del av Göteborgs Kulturkalas som avslutas i helgen. Mellan Bältesspännarparken och Trädgår'n i Göteborg kan du se ett antal olika fotografer, inklusive mig och några av mina bilder.

  Så här har jag tänkt mig mina bilder. Ungefär. Plus ev regnskydd...

  Utställningen pågår mellan 12.00 och 18.00. Mer om hur det gått senare.

 • 08/18/14--21:43: Knän kan.
 • Fysiologi är intressant rent språkligt. För visst är det så att vi står på fötterna, sitter på baken och kryper på knäna. Eller?

  Språket är aldrig enkelt. Och vid en första anblick är det inte helt logiskt. Men det du ofta glömmer är att uttryck vi använder inte har samma typ av ursprung och därför är de inte alltid jämförbara.

  Så. I en fråga till Språkrådet undrades om vi verkligen kan sitta på knä - språkligt sett. Och det kan vi. För beroende på omständigheterna kan vi faktiskt både sitta på knä och i knä. Och knän kan användas på många vis. Se bara svaret från Språkrådet:

  Slutsatsen? Jo, språket är flexibelt. Precis som det ska vara. Det gäller bara att inte darra på knäna när du använder det.

  Jag gick som jag ofta gör omkring lite på måfå. Just denna dag i Borås. Med kameran halvt höjd blev jag ändå lite överraskad av hans fråga.

  Sudden smoker
  – Vad fotar du för? 

  Jag svarade som oftast.
  – För mig själv.

  Han rökte, killen. Men var mån om att den enda bilden jag tog ändå skulle bli bra. Och jag gillar hans avvaktande leende. 

  Fast färg eller svartvitt?
  #Sunday Street portrait #SSP
  Svartvit version - Sudden smoker


 • 08/25/14--02:13: Sär skilt sär skrivning.
 • – Ständigt denna Vessla, utbrister Ture Sventon, antydandes att saker och ting upprepar sig. Likadant är det i vår språkutveckling. Ytterst sällan är saker så nya som vi tror. Bland det som ständigt poppar upp i språkdiskussionerna är detta med särskrivning.

  "Till skribenter skulle ett möjligt språkråd kunna vara att undvika särskrivningar för att de väcker irritation och riskerar att urholka trovärdigheten. Det rådet behöver kompletteras med ett råd till läsare också, nämligen att vara toleranta och inte döma."

  Citatet ovan är från en utmärkt text av professor Per Ledin i Språktidningen. Den handlar om särskrivning inte bara i svenska, utan i flera germanska språk. Och mest av allt, den har en förlåtande attityd, något jag anser behövas mer inom språkvårderiet.

  Texten hittar du genom denna länk (klicka här).

  Lite andra länkar, till exempel lite enkla regler om du vill veta hur du ska skriva utan särskrivning: hos Please Copy Me: "En grej - ett ord"

  Det finns ett helt eget Twitterkonto om bara särskrivning: Kul läsning för den som har Twitter.

  Själv har jag naturligtvis skrivit om detta tidigare. Till exempel i februari förra året.

 • 08/25/14--21:43: Ta det piano.
 • Att ta i när en spelar piano, är inte en helt enkel uppgift. Detta eftersom ordet piano, även om det har samma ursprung, ändå har två relativt skilda betydelser i dagens svenska. Och piano i betydelsen ta det lugntär inte så nytt uttryck som du kanske tror.


  Fråga vilken musiker som helst och hen vet att spela piano också betyder att spela mycket dynamiskt svagt. Ordet fanns i svenskan med just denna betydelse redan på 1600-talet.


  Piano. Musikalisk dynamisk term. I noter skrivet med litet p. Två pp betyder pianissimo, eller mycket svagt.

  Piano. Musikinstrument. Ett klaverinstrument, som i grunden är ett stränginstrument. Ljudet alstras när en hammare slår på mycket hårt spända strängar. • 08/27/14--00:25: 4 regniga instagram.
 • Kommunikation sker så ofta utan ord, även om vi alla inte uppfattar samma budskap. Märkligt nog verkar det som om vi är mer öppna när det regnar. I alla fall efter en sommar med massor av sol.

  Dessa fyra bilder kommer från mitt Instagramkonto (@GunnarFNovik) , alla bilder tog jag i Borås förra veckan, efter att regnet fuktat trottoarerna. 


  Suspicion
  Wasted walk

  Young fellas

  Sudden smoker


 • 08/29/14--05:39: Både gata och data.
 • Testar uttryck för min egen kommunikation, både ord och bild. Gillar gatufoto mycket och låter det sysselsätta mig. Men vilket uttryck är sant? Och vilket är bara mitt?

  Så du som ser detta, får bli först med att se min hybrid. Där gatufoto och det som definitivt inte är det möts. Så här åtta "filtrerade" gatubilder, från både gata och data om du så vill.

   

   

   

   


 • 09/03/14--01:49: För mycket av det goda?
 • Ibland är skillnaden mellan det goda och det mindre goda inte så stor. Vare sig i bokstävernas anordnande eller i betydelsen. För god och gott är inte alltid samma sak.

  Försöker att vara lite dubbeltydig här, eftersom ordet god faktiskt har fler än en betydelse. God är ett adjektiv om både beskriver smak och värde (oftast subjektivt). Dessutom används ofta ordet god tillsammans med andra ord och får då specifik betydelse. Detta ser du i till exempel god man, god sed, god tro med flera.

  Och så är det detta med god mat. Och den som tycker om god mat. Det finns nämligen två speciella uttryck för den som tycker om god mat, som det faktiskt är relativt stor skillnad på. Och skillnaden beskrivs ofta som antingen positiv eller negativ. 
  Henri Brispot: "Gourmand"
   
  This work is in the
  public domain in the United Statesbecause it was 
  published (or registered with the U.S. Copyright Office) before January 1, 1923.

  Gourmet. Kännare av mat och dryck. Person som lägger stor vikt vid god mat. Vilket en matexpert gärna blir kallad. Ordet kommer från franskans gourmet, som i sin tur troligtvis kommer från äldre ordet groume som betyder vinbetjänt eller vinavsmakare.

  Gourmand. Person som ofta och gärna äter mycket (och god) mat. Vilket en matexpert sällan uppskattar att bli kallad för att vara. Ordet kommer även det från franskan och det äldre medelfranskans ord för en glupsk person. Betydelsen i att vara en person som är förtjust i mat kommer först under 1750-talet. 
  Trots likheterna i dessa två ord är de inte besläktade.

  Enkelt uttryckt: en gourmand uppskattar kvantitet av mat, en gourmet föredrar kvalitet före kvantitet.


 • 09/03/14--21:43: Vackra ord: Kunskap.
 • Snart dags att gå och rösta. Att göra sin medborgerliga plikt. Ta ansvar för att göra något bättre. Och att inte fly. Men hur gör en det?

  Jag tror på bland det viktigaste som finns i vårt gemensamma, sociala samvaro. Nämligen kunskap. Det är också ditt eget ansvar att du skaffa tillräckligt med kunskap för att kunna fullgöra din demokratiska plikt. En bör förstå och kunna saker för att rösta rätt, helt enkelt.

  Fakta, förståelse och färdigheter,
  tillgängliggjord genom studier eller erfarenhet
  Kunskap. Fakta, förståelse och färdigheter, alla införskaffade genom inlärning (antingen studier eller erfarenhet).
  Se gärna Utbildningsradions program om kunskap, det kan ge en eller annan insikt.
  Ordet kunskap kommer från mellantyskans kuntschop och motsvaras av fornsvenskans kunskaper - med betydelsen kännedom, bekantskap, umgänge.

  Fler #vackraord hittar du här

  Mer av det som finns inuti. som kanske först inte du såg. Mer av merord.

  Klapp. Datorprogrammet som gåva, med gratulationen nedskriven på en bit papper

  Skräddaren tjöt som en varg efter att ha stuckit sig på jobbet. Sicken syl, säger du.

  Pinne. Mattematikerns lilla träbit, som aldrig får vara ute. Används bara för plågsam trigonometri, säger hen.


 • 09/07/14--21:35: Bildord: Hållfast.
 • Det gäller att hålla i. För att hänga med. Att inte förlora taget. Visst är mobilen och kaffet det vi allt oftare håller fast i. Men hur hållfast är det?  Foto taget i London, april 2014 
  © Gunnar F Novik.  
  #bildord - 059
  Mina bildord hittar du på denna sida

 • 09/08/14--21:33: Sprejat, men inte klart.
 • Veckans nyord är frisparkssprej. Vilket föranleder mig att tro att det nyordet kommer att utvecklas mer - i första hand till att bli ett kortare ord.

  Det är intressant med nyord. För mig är det intressant att i huvudsakligen två skäl:
  1. Det visar på tidsanda. Ämnet för ordet bör ligga i tiden, likaså bruket av det.
  2. hopsättningen av det specifika ordet är inte alltid logiskt, eller för den delen det smartaste. I detta fall består nyordet av tre delord, av hela 14 bokstäver och av fler än två fonem. Krångligt, rent utav. Vilket delvis bevisas av slutet av den länkade artikeln från Språktidningen (klicka här), där det anges två varianter av nyordet.
  Dessutom, jag har faktiskt hört fler varianter av benämningar, däribland fotbollslödder.

  Att använda den brasilianska idén med spray för att markera boll och avstånd vid frisparkar i fotboll är ingen övergående trend. Detta tillsammans med det faktum att det fortfarande finns många olika sätt att benämna sprayen på får mig att tro att frisparksspray inte är den slutliga nyordet för detta.

  Teleskopord. Ett ord, till exempel namn som förkortats för att bli mer behändigt. Ofta vanligt med namn; Margareta blir Meta, Ann-Christine blir Anci samt motorvelociped blir moped och så vidare.

 • 09/15/14--02:40: Imagine that!
 • Har svårt med orden nu, när ignorans, intolerans och arrogans får en allt tydligare makt i Sverige. Delar dock gärna med mig av några av mina bilder från Berlin, där toleransen är betydligt större just nu. 

  Dessa har tidigare publicerats på mitt Instagramkonto: GunnarFNovik. De är alla tagna med min mobiltelefon.

  Nära hotellet i Freidrichhain, del av mural
  Byggnaden som ingen gör något åt,
  helt utbombad inuti

  Die Mauer, exempel på människans dårskap

  Liten del av die Mauer, 
  East Side Gallery

  Byggnaderna utmed Karl Marx Allé 

  är mest absurda
  And for my English speaking friends. 
  These are some of my pics from the weekend in fantastic Berlin. All published on Instagram, all by my cell phone. The larger #streetphoto pics will come later.
  Vid Volksbühne, 

  Rosa Luxemburg-monumentet


 • 09/18/14--23:09: Jaha. Nähä. Joho.
 • Har alltid varit en politisk varelse. Och med det menar jag medveten om det politiska systemet med mera. Från det att jag följde min mamma till valsedelutdelningen för Högern, till många år med journalistisk analys av politiken på lokal-, regional-, riks och internationell nivå. 
  Var bedrövad efter Europaparlamentsvalet i somras. 

  Nu känner jag mest så här.

  Red group 0

  Häng nu inte upp dig på färgen, det var den som dessa ballongutstyrda personer hade. (De gjorde någon typ av gatuevent, för vad jag tror är hjärt- och lungsjuka).
  Foto taget vid Brandenburger Tor i Berlin för bara någon dag sedan.

  Ett lite annorlunda gatuporträtt, taget i lördags för åtta dagar sedan nära Brandenburger Tor i Berlin. En halvtimme efter att jag tog detta kort började han och vänner en sällsam dans med dräkterna uppblåsta genom monumentet.
  #Sunday Street portrait #SSP

  Först sa de på ganska dålig engelska att det var en skolklass på uppdrag av någon sort, men de skämtade en hel del och vi förstod senare att det var ett medie-event för att uppmärksamma arbetet mot lung- och hjärtsjukdomar (eller liknande). 

  Red man

  Dansen? se småbilderna nedan:

  Red group 1
  Red group 2
  Fler av mina gatuporträtt på denna sida (klicka).

older | 1 | (Page 2)